Το αποψινό φεγγάρι θα είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 18 ετών καθώς θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά μετά το 1992. Με αφορμή αυτό το γεγονός, θα σας διηγηθούμε ένα διαστημικό παραμύθι. Σίγουρα δεν είναι το πρώτο που γράφτηκε ποτέ, είναι όμως το πρώτο που αντίκρισε ποτέ το ανθρώπινο μάτι.

Το «Le Voyage dans la lune» ή αλλιώς «A Trip to the Moon», είναι η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του κινηματογράφου. Δημιουργήθηκε το 1902 με τη ρηξικέλευθη σκηνοθετική προσέγγιση του Georges Méliès, που κατάφερε να οπτικοποιήσει τη φαντασία του θέτοντας σε λειτουργία τα πρώτα οπτικά εφέ της εποχής.

Ακόμα και αν στη σημερινή εποχή το «Le Voyage dans la lune» φαντάζει λίγο περίεργο, ο Γάλλος σκηνοθέτης, ο «αλχημιστής του φωτός» όπως τον αποκάλεσε ο Τσάρλι Τσάπλιν, άφησε για κληρονομιά μια από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών. Ένα μικρό, ασπρόμαυρο αριστούργημα που προδιαθέτει κάποιον να δει το φεγγάρι πιο κοντά..

Ταξίδι στο φεγγάρι

Πριν από 109 χρόνια, έξι γενναίοι αστρονόμοι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που επισκέφτηκαν τη σελήνη, εκτοξευόμενοι από ένα τεράστιο κανόνι. Έπειτα από ένα κουραστικό ταξίδι, η διαστημική τους κάψουλα που είχε το σχήμα σφαίρας, προσγειώθηκε κατευθείαν στο μάτι του φεγγαριού..

Γεμάτοι ικανοποίηση αντίκρισαν το νέο τοπίο και αφού παρατήρησαν τη Γη από μακριά, θέλησαν να ξεκουραστούν. Ο Κρόνος όμως συνωμότησε με την Φοίβη την Θεά του φεγγαριού και τα αστέρια, ρίχνοντας χιόνι για να διώξουν τους εισβολείς. Οι αστρονόμοι για να προστατευτούν, μπήκαν χωρίς δισταγμό ο ένας μετά τον άλλο σε ένα κοντινό κρατήρα όπου εκεί, συνάντησαν γιγαντιαία μανιτάρια κάθε είδους. Ο κρατήρας ωστόσο δεν έκρυβε μόνο τα τεράστια μανιτάρια, αλλά και τους κάτοικους της σελήνης, του σεληνίτες.

Οι αστρονόμοι με ένα δυνατό χτύπημα από την ομπρέλα τους ήταν εύκολο να κάνουν τους σεληνίτες χίλια κομμάτια. Οι σεληνίτες όμως ήταν περισσότεροι και κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν τους εισβολείς. Τους έδεσαν και τους οδήγησαν στο παλάτι του βασιλιά για ακρόαση, μέχρι που δραπέτευσαν σκοτώνοντας τον βασιλιά.

Στη συνέχεια οι αστρονόμοι κυνηγήθηκαν από τους σεληνίτες και πλέον, είχαν σαν μοναδική τους επιλογή το ταξίδι της επιστροφής στη Γη. Στην προσπάθειά τους για να φύγουν ο αρχηγός των αστρονόμων θα κρεμαστεί με ένα σχοινί από την κάψουλα η οποία βρισκόταν στην άκρη του φεγγαριού, με σκοπό να της δώσει ώθηση τραβώντας την προς τα κάτω.

Στο ταξίδι της επιστροφής θα έχουν συντροφιά έναν σεληνίτη που κατάφερε να γαντζωθεί στη διαστημική κάψουλα. Όλοι μαζί λοιπόν, ο αρχηγός που κρεμόταν από το σχοινί, οι πέντε αστρονόμοι και ο σεληνίτης θα ακολουθήσουν μια κατακόρυφη πτώση προς τη γη και θα σταματήσουν μόνο στον πάτο του ωκεανού.

Ο πεπιεσμένος αέρας του εσωτερικού της κάψουλας θα βγάλει στην επιφάνεια της θάλασσας μόνο τους αστρονόμους, οι οποίοι εν τέλει, θα διασωθούν από ένα ατμόπλοιο που θα τους οδηγήσει στη στεριά για να γιορτάσουν σαν ήρωες..

Δείτε την ταινία:


Δείτε επίσης: Το video  «Tonight, tonight» των Smashing Pumpkins, που εμπνέυστηκε από το «Le Voyage dans la lune»

Μοιραστείτε το:

Comments