Ο Αλ Πάρκερ γεννήθηκε το 1906 και ήταν γνωστός ως ο «Κοσμήτορας των εικονογράφων», αφού ήταν ένας καλλιτέχνης με προοδευτική και καινοτόμο αισθητική στην εικονογράφηση.

Ο παππούς του Πάρκερ διέκρινε το ταλέντο του και το 1922 τον έγραψε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Σαίντ Λούις. Στη σχολή γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του αλλά και τους πρώτους του συνεργάτες, όπου μαζί δημιούργησαν μια διαφημιστική εταιρεία. Ωστόσο, η Παγκόσμια οικονομική ύφεση είχε ως συνέπεια να κλείσει η εταιρεία και ο Πάρκερ να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη.

Έκανε την πρώτη του επιτυχία όταν κέρδισε σε έναν εθνικό διαγωνισμό, εικονογραφώντας το εξώφυλλο του «House Beautiful». Σύντομα ξεκίνησε να εικονογραφεί για περιοδικά όπως τα Chatelaine, Vogue, Cosmopolitan, Collier’s καθώς και για το Ladies Home Journal για το οποίο σε ένα διάστημα 13 ετών, δημιούργησε 50 εξώφυλλα, με θαυμαστές εκατομμύρια αναγνώστες.

Η ρηξικέλευθη οπτική του Πάρκερ, έκανε τα έργα του να ξεχωρίζουν από τα έργα, άλλων εικονογράφων της εποχής. Οι εικόνες του ήταν στιγματισμένες με το προσωπικό του ύφος, ενώ έδινε ιδιαίτερη προσοχή στην εκφραστικότητα των θεμάτων του και στα σκηνικά αντικείμενα που τα συμπλήρωναν, προκαλώντας τον θεατή να κοιτάξει πιο προσεχτικά.

Οι μοναδικές εικονογραφήσεις του Πάρκερ, αποτέλεσαν έμπνευση για τους περισσότερους καλλιτέχνες της εποχής, ενώ αρκετοί άρχισαν να τον μιμούνται. Το γεγονός αυτό, ο ίδιος αρχικά το θεωρούσε κολακευτικό, αλλά στη συνέχεια αρκετά  ενοχλητικό. Σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τον εαυτό του από τους μιμητές του, εργάστηκε πάνω σε διαφορετικά θέματα και με παραλλαγμένη τεχνική, ενώ σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Cosmopolitan, εικονογράφησε ένα ολόκληρο τεύχος υπογράφοντας με ψευδώνυμο.

Στα έργα του ο Πάρκερ ενσωμάτωσε την καθημερινότητα δύο δεκαετιών (1940-1960) με ένα τιθασευμένο ρομαντισμό, που ήταν αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και του μοναδικού του ταλέντου.

 

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε το:

Comments