Ο δραματικός χορός της παριζιάνικης κουλτούρας στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο Απάχικος χορός (Apache) ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους δρόμους και στις μουσικές σκηνές του Παρισιού στις αρχές του 20ου αιώνα, αντικατοπτρίζοντας μία ατέρμονη και βίαιη «συζήτηση» μεταξύ ενός προαγωγού και μίας πόρνης. Οι χορευτικές φιγούρες ήταν εξαιρετικά επιλεγμένες με θεατρινίστικες πολεμοχαρείς κινήσεις, ώστε να τονίζουν την ιδιαιτερότητα των ρόλων. Ο ρόλος του αλαζόνα και βάναυσου προαγωγού, συμπληρώνεται αρμονικά από τον ρόλο της αντεπιτιθέμενης κοινής γυναίκας, εν μέσω μίας δραματοποιημένης και στυλιζαρισμένης πάλης.

Η ονομασία του προέρχεται από μία άγρια συμμορία του υποκόσμου, που δρούσε στους δρόμους του Παρισιού και άκουγε στο όνομα Apache (Απάς).

Ο χορός παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά στο Μουλέν Ρούζ το 1908 από τον Max Dearly και την Mistinguette, με τίτλο «La valse chaloupe», υπό την μουσική του Ζακ Όφενμπαχ. Τα χρόνια που ακολούθησαν έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στο Λονδίνο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αργότερα υιοθετήθηκε σε διάφορες παραλλαγές, από πολλές αίθουσες χορού σε όλο τον κόσμο.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8PDtdOTlYds [/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=s48wDOalMLw[/youtube]

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε το:

Comments