Έχω δομήσει ολόκληρο το έργο μου σε ερωτήσεις και όχι σε απαντήσεις. Είναι σημαντικό να μην δέχεσαι τις εύκολες απαντήσεις, διότι είναι πάντα  λάθος. Οι ερωτήσεις παραμένουν, οι απαντήσεις αλλάζουν. Κάποιες φορές οι απαντήσεις αλλάζουν μορφή από γενιά σε γενιά. «Γιατί είμαστε εδώ;» αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση που έχει να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο ον.

Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε νόημα στην ύπαρξή μας ξεπερνώντας τον παθητικό τρόπο ζωής και την αδιαφορία. Ο άνθρωπος που είναι αδιάφορος είναι νεκρός εν αγνοία του. Πιστεύω στ’ αλήθεια πως η ζωή έχει νόημα, παρά τους αναίτιους θανάτους που έχω δει. Ο θάνατος δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, η ζωή όμως έχει. Πρέπει το κάθε λεπτό που περνά στη ζωή μας να το κάνουμε γόνιμο και πλούσιο, όχι για τον εαυτό μας, αλλά για κάποιον άλλο και έτσι να δημιουργήσουμε μια γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων που θα περιορίζει το πεδίο της ανυπαρξίας.

Η ζωή είναι ένα δώρο και το νόημα είναι η ανταμοιβή της. Το νόημα της ζωής βρίσκεται σε κάθε ανακάλυψη και σε κάθε ξεχωριστή συνάντηση. Κάθε της στιγμή, είναι μια στιγμή λαμπρότητας.

Ελί Βιζέλ, συγγραφέας


Γνωστοί και άγνωστοι άνθρωποι καταθέτουν την άποψή τους και απαντούν στο αιώνιο ερώτημα…«Ποιο είναι το νόημα της ζωής;»

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε το:

Comments