Κυρίες και κύριοι της τάξης του ’97:

Φοράτε αντηλιακό.

Αν θα μπορούσα να σας δώσω μια μόνο συμβουλή για το μέλλον, αυτή θα ήταν. Τα μακροπρόθεσμα ευεργετικά αποτελέσματα του αντηλιακού έχουν αποδειχθεί από τους επιστήμονες, ενώ οι υπόλοιπες συμβουλές μου δεν βασίζονται αλλού, παρά μόνο στην εμπειρία μου. Και τώρα θα σας προσφέρω τις συμβουλές:

Απολαύστε τη δύναμη και την ομορφιά της νιότης σας. Μπα, αφήστε το καλύτερα… Δεν θα μπορέσετε να κατανοήσετε τη δύναμη και την ομορφιά της νιότης σας, παρά μόνο όταν θα έχει ξεθωριάσει. Όμως πιστέψτε με, σε 20 χρόνια από τώρα, θα κοιτάτε τις παλιές σας φωτογραφίες και θα αναπολείτε, με έναν τρόπο που δεν μπορείτε να συλλάβετε τώρα, πόσες δυνατότητες ανοίγονταν μπροστά σας και πόσο υπέροχοι ήσασταν πραγματικά. Δεν είστε τόσο χοντροί όσο φαντάζεστε.

Μην σας ανησυχεί το μέλλον. Ή ανησυχήστε, αλλά να ξέρετε ότι αυτό είναι τόσο αποτελεσματικό, όσο το να προσπαθήσετε να λύσετε μια αλγεβρική εξίσωση μασώντας τσίχλα. Τα πραγματικά προβλήματα στη ζωή είναι αυτά που δεν έχουν περάσει από τον ανήσυχο νου σας, είναι αυτά που σας ξεφεύγουν στις 4 το απόγευμα κάποιας βαριεστημένης Τρίτης.

Κάνετε κάθε μέρα ένα πράγμα που σας φοβίζει.

Τραγουδήστε.

Μην είστε απρόσεκτοι με τις καρδιές των άλλων ανθρώπων. Μην ανέχεστε ανθρώπους που είναι απρόσεκτοι με τη δική σας καρδιά.

Να καθαρίζετε τα δόντια σας.

Μην χάνετε τον καιρό σας ζηλεύοντας. Μερικές φορές θα είστε μπροστά, κάποιες άλλες θα είστε πίσω. Ο αγώνας είναι μακρύς και, τελικά, αντίπαλος είναι μόνο ο εαυτός σας.

Να θυμάστε τα κομπλιμέντα που σας κάνουν. Ξεχάστε τις προσβολές. Αν καταφέρετε να το κάνετε αυτό, πείτε μου πώς.

Κρατήστε τις παλιές σας ερωτικές επιστολές. Πετάξτε τις παλιές τραπεζικές επιστολές.

Να τεντώνεστε.

Μην νιώθετε ενοχές αν δεν ξέρετε τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας. Οι πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι που γνωρίζω δεν ήξεραν στα 22 τους χρόνια τι ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους. Κάποιοι από τους πιο ενδιαφέροντες σαραντάρηδες που γνωρίζω ακόμα δεν ξέρουν.

Να παίρνετε μπόλικο ασβέστιο. Να είστε ευγενικοί με τα γόνατά σας. Θα σας λείψουν στο μέλλον.

Μπορεί να παντρευτείτε, μπορεί και όχι. Μπορεί να κάνετε παιδιά, μπορεί και όχι. Μπορεί να πάρετε διαζύγιο στα 40, μπορεί να χορέψετε στην 75η επέτειο των γάμων σας. Ότι και αν κάνετε, μην συγχαίρετε πολύ τον εαυτό σας, ούτε να τον μαλώνετε. Οι πιθανότητές σας είναι 50/50. Όπως είναι και όλων των άλλων.

Απολαύστε το σώμα σας. Χρησιμοποιήστε το με όποιον τρόπο μπορείτε. Μην το φοβάστε ή τι θα πουν οι άλλοι για αυτό. Είναι το σημαντικότερο όργανο που θα έχετε ποτέ στην κατοχή σας.

Χορέψτε, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το κάνετε πουθενά αλλού παρά μόνο στο σαλόνι σας.

Διαβάστε τις οδηγίες, ακόμα κι αν δεν τις ακολουθήσετε.

Μην διαβάζετε περιοδικά ομορφιάς. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να σας κάνουν να νιώσετε άσχημοι.

Γνωρίστε τους γονείς σας. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα τους χάσετε για πάντα.

Να είστε καλοί με τα αδέρφια σας. Είναι ο καλύτερος συνδετικός κρίκος σας με το παρελθόν κι εκείνοι που είναι πιθανότερο να μείνουν μαζί σας στο μέλλον.

Κατανοήστε ότι οι φίλοι πάνε και έρχονται, όμως θα πρέπει να κρατήσετε μερικούς πολύτιμους.

Δουλέψτε σκληρά για να γεφυρώσετε τα χάσματα στη γεωγραφία και τον τρόπο ζωής, γιατί όσο μεγαλώνετε, τόσο περισσότερο χρειάζεστε τους ανθρώπους που σας ήξεραν όταν ήσασταν νέοι.

Ταξιδέψτε.

Αποδεχτείτε κάποιες αναλλοίωτες αλήθειες:

Οι τιμές θα ανεβαίνουν, οι πολιτικοί θα είναι ανήθικοι και εσείς θα γεράσετε.

Και όταν το κάνετε, θα σκέφτεστε ότι όταν ήσασταν νέοι, οι τιμές ήταν σε λογικά επίπεδα, οι πολιτικοί ήταν τίμιοι και τα παιδιά είχαν σεβασμό στους μεγαλύτερους.

Να σέβεστε τους μεγαλύτερους.

Μην περιμένετε κανέναν άλλο να σας στηρίξει.

Ίσως να έχετε οικονομίες στην άκρη. Ίσως να αποκτήσετε έναν πλούσιο σύζυγο. Όμως ποτέ δεν ξέρετε πότε κάποιο από αυτά μπορεί να τελειώσει.

Μην ασχολείστε πολύ με τα μαλλιά σας ειδάλλως όταν φτάσετε τα 40 θα δείχνουν σαν να είναι 85.

Να είστε προσεκτικοί με αυτούς που σας συμβουλεύουν και υπομονετικοί με αυτούς που τις προσφέρουν.

Οι συμβουλές είναι μια μορφή νοσταλγίας. Αν τις προσφέρετε είναι ένας τρόπος να αλιεύσετε τα απορρίμματα από το παρελθόν, να τα καθαρίσετε, να βάψετε τα άσχημα κομμάτια και να τα ανακυκλώσετε πουλώντας τα ακριβότερα απ’ ότι αξίζουν.

Αλλά εμπιστευθείτε με, όσον αφορά το αντηλιακό.

Mary Schmich


Το κείμενο της Mary Schmich δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Chicago Tribune το 1997 με τίτλο «Advice, like youth, probably wasted on the young».  Η ίδια αναφέρει στην εισαγωγή πως, αν ποτέ της ζητούσαν να μιλήσει στους απόφοιτους της τάξης του 1997, αυτό θα ήταν το κείμενό της.

Ένα χρόνο μετά, ο Baz Luhrmann το χρησιμοποίησε και το έκανε τραγούδι με τίτλο  «Everybody’s Free To Wear Sunscreen» («Ο καθένας είναι ελεύθερος να φοράει αντηλιακό»).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sTJ7AzBIJoI[/youtube]

Μοιραστείτε το:

Comments