Πέρα από το να χαρακτηριστεί ως κλασσικό μυθιστόρημα του 20ου αιώνα, ένα αληθινό  αραβούργημα στο ράφι της μεγάλης παγκόσμιας βιβλιοθήκης το οποίο εξασφάλισε το βραβείο Νόμπελ το 1981 στον Κανέττι , «Η τύφλωση» το μεγαλειώδες τούτο μυθιστόρημά του, (μετ. Τζ. Μαστοράκη, εκδ. «Γράμματα»), αποτελεί ένα «έπος του εξευτελισμού», σύμφωνα με την Σούζαν Σόνταγκ, (συγγραφέα, σκηνοθέτρια και πολιτική ακτιβίστρια) με κεντρικό ήρωα έναν άνθρωπο περιστοιχισμένο από χιλιάδες τόμους βιβλίων, κάποιον που θέλει να ξέρει τα πάντα και που, όταν καταλήγει να αισθανθεί ένα τίποτα, βάζει στη βιβλιοθήκη του φωτιά.

Ένα βιβλίο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πνευματική παραγωγή του 20ού αιώνα, αναπόσπαστο «κομμάτι» μιας ιδανικής βιβλιοθήκης, πλάι στ’ απομνημονεύματα του Ναμπόκοφ, του Καζανόβα, του Ρουσό ή του Σατομπριάν.

της Κατερίνας Καρύδητ

Τίτλος : Η Τύφλωση

Συγγραφέας: Έλιας Κανέττι

Εκδότης: Γράμματα

Περιγραφή:

«Η Τύφλωση» είναι μια επιβλητική αλληγορία για την αντιπαράθεση του πνεύματος με την πραγματικότητα, για το μεγαλείο και την αθλιότητα του μοναχικού στοχαστή μέσα στον κόσμο.

Πρωταγωνιστής της «Τύφλωσης» είναι ο Κην, ένας διάσημος σινολόγος, που ζει απομονωμένος μέσα στη γιγάντια βιβλιοθήκη του. Όλος ο κόσμος γι αυτόν βρίσκεται μέσα στο κεφάλι του, αλλά το κεφάλι του δεν μετράει διόλου για τον έξω κόσμο. Όταν η γριά, κουτοπόνηρη οικονόμος του τον παγιδεύει και τον αναγκάζει να την παντρευτεί, ο Κην έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την καθημερινή ζωή, και «σώζεται» αναζητώντας καταφύγιο στην τρέλα.

Μοιραστείτε το:

Comments