«Μόνο με τη φαντασία και τη μνήμη μπορώ να αποδράσω απ το σκάφανδρό μου.
Σήμερα η ζωή μου μοιάζει σαν σειρά από μικρές αποτυχίες..
Οι ευκαιρίες που δεν εκμεταλλευτήκαμε. Οι στιγμές ευτυχίας που δεν ζήσαμε. Ήμουν τυφλός και κουφός;
Έπρεπε να έρθει η δυστυχία για να καταλάβω ποιός είμαι;
Κρατηθείτε απ’ τον άνθρωπο που έχετε μέσα σας και θα επιβιώσετε..»

Ο Jean-Dominique Bauby ήταν ένας πετυχημένος και χαρισματικός δημοσιογράφος του γαλλικού περιοδικού μόδας Elle. Στην ηλικία των 43 ετών, θα προσβληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο όπου θα τον άφησει σε κώμα για τρεις εβδομάδες. Όταν ξυπνήσει θα βρεθεί παγιδευμένος στο ίδιο του το σώμα, αφού το εγκεφαλικό, θα του προκαλέσει ολική παραλυσία, εκτός, από το αριστερό του μάτι όπου έχει τη δυνατότητα μόνο να το ανοιγοκλείνει. Οι γιατροί βγάζουν τη διάγνωση ότι υποφέρει από μία σπάνια νευρολογική ασθένεια που ονομάζεται «Σύνδρομο εγκλεισμού».

Παρά την σωματική του κατάστασή, η νοητική του δραστηριότητα παραμένει φυσιολογική. Καθηλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου, ο Bauby γράφει και επιμελείται εξ ολοκλήρου στο μυαλό του, το βιβλίο «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα».

Με την συγκινητική βοήθεια της Claude Mendibill και έχοντας σαν μεγαλύτερο εφόδιο τη δύναμη της ψυχής του, ο Bauby θα της «υπαγορεύσει», ανοιγοκλείνοντας το βλέφαρό του σε κάθε σωστό γράμμα που θα του προφέρει. Ενα βλεφάρισμα, ένα γράμμα. Πέντε γράμματα, μία λέξη. Δέκα λέξεις, μία πρόταση και συνολικά 130 σελίδες βλεφαρίσματα.

Ο Jean-Dominique Bauby θα προλάβει να δει το βιβλίο του να εκδίδεται στη Γαλλία, στις 7 Μαρτίου του 1997. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και αναγνώστες από όλο τον κόσμο συγκινήθηκαν από μια ιστορία που θα μπορούσε να έχει συμβεί στον καθένα. Δύο μόλις μέρες μετά από την έκδοση του βιβλίου, η καρδιά του θα χτυπήσει για τελευταία φορά, απελευθερώνοντάς τον από το σώμα του.

Το παρακάτω video είναι ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Jean-Jacques Beineix που προβλήθηκε στην γαλλική τηλεόραση, με τον Bauby, στον τελευταίο χρόνο της ζωής του.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sQuMsz480xk[/youtube]

Το 2007  το βιβλίο «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Julian Schnabel. Δείτε  το trailer της ταινίας.Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε το:

Comments