Όσο εμείς υπάρχουμε ως ανθρώπινα όντα, είμαστε σαν τους τουρίστες σε διακοπές. Αν προκαλούμε τον όλεθρο, η επίσκεψή μας δεν έχει νόημα. Αν κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής μας -100 χρόνια το περισσότερο- ζούμε ειρηνικά, προσφέρουμε βοήθεια και τουλάχιστον, απέχουμε από το να βλάπτουμε και να αναστατώνουμε τους άλλους, τότε η επίσκεψή μας αξίζει τον κόπο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να δούμε πως θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια καθημερινή ζωή γεμάτη νόημα, πως θα φέρουμε στο μυαλό μας ειρήνη και αρμονία, πως να συνεισφέρουμε στην κοινωνία.

Οι επιστήμονες μιλούν για την εξέλιξη και για το πως μπορεί το ανθρώπινο σώμα να προοδεύσει. Ο Βουδισμός περιγράφει τη φυσική εξέλιξη του ανθρώπινου σώματος και τον απεριόριστο αριθμό συμπάντων. Όμως, είμαστε εμείς που έχουμε εξάρτηση από το άπειρο συμπαντικό σύστημα αντί να επηρεάζουμε την πορεία του. Μέσα σε αυτή την απεραντοσύνη, μπορούμε ποτέ να ξέρουμε το λόγο που βρισκόμαστε εδώ; Η βουδιστική άποψη λέει πως η συνείδησή μας έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει οποιοδήποτε αντικείμενο, όμως, λόγω των εμποδίων που υπάρχουν, προς το παρόν, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα πάντα. Αυτό θα επιτευχθεί αφαιρώντας σταδιακά οτιδήποτε μας εμποδίζει.

Όσοι πιστεύουν στη θεωρία της αναγέννησης θα έλεγαν πως βρισκόμαστε εδώ εξαιτίας των προηγούμενων δικών μας ενεργειών. Μπορεί επίσης να ειπωθεί πως η ουσία της ζωής είναι η αναζήτηση για την ευτυχία και την εκπλήρωση των επιθυμιών. Όλα τα έμβια όντα προσπαθούν να συντηρήσουν τη ζωή τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν την ευτυχία.

Όσο για εμάς, ο Βουδισμός απαντά: Ο εαυτός μας υπήρχε ανέκαθεν. Δεν έχει τέλος και δεν έχει άλλο προορισμό από το να επιτύχει την πλήρη φώτιση.

Tenzin Gyatso, 14ος Δαλάι Λάμα


Γνωστοί και άγνωστοι άνθρωποι καταθέτουν την άποψή τους και απαντούν στο αιώνιο ερώτημα…«Ποιο είναι το νόημα της ζωής;»

Μοιραστείτε το:

Comments