Ο Louis Icart γεννήθηκε το 1880 στην Γαλλική Τουλούζη. Ξεκίνησε να σχεδιάζει σε μικρή ηλικία δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μόδα, ενώ κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει γνωστός.

Με το ξεκίνημα του  20ου αιώνα, εργάστηκε για μεγάλα στούντιο σχεδίασης, σε μια εποχή που η μόδα θα υποβαλλόταν σε ριζοσπαστικές αλλαγές, με πιο λιτές σχεδιαστικές γραμμές. Ο ίδιος ωστόσο, εξασκούσε το δικό του ύφος μελετώντας καλλιτέχνες του 18ου αιώνα, όπως οι Jean Antoine Watteau, François Boucher και Jean Honoré Fragonard. Το 1907 θα ξεκινήσει την παραγωγή έργων χαρακτικής που θα τον καθιερώσουν στην ιστορία της τέχνης σαν έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες χαρακτικής.

Ο Icart υπηρέτησε τη χώρα του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρησιμοποίησε την τέχνη του σαν αντίδοτο στο άγχος που τον κατέβαλε, σχεδιάζοντας και χαράζοντας σε οποιαδήποτε διαθέσιμη και καθαρή επιφάνεια. Με την επιστροφή του από το μέτωπο, μετέτρεψε σε ακουατίντες όλα τα έργα που είχε δημιουργήσει πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και ο Icart για να ικανοποιήσει το κοινό του, έκανε συχνά δύο εκδοχές, μια ευρωπαϊκή και μια αμερικάνικη, απεικονίζοντας τη ζωή στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Τα έργα αυτά θεωρούνται αρκετά σπάνια σήμερα.

Τα έργα του Icart έφτασαν στο ύψος της λαμπρότητάς τους, με το ξεκίνημα της εποχής της Αρ Ντεκό, μιας περιόδου που ο ίδιος έγινε σύμβολο, σχεδιάζοντας με μεικτή τεχνική, κυρίως γοητευτικές γυναίκες. Οι απεικονίσεις των γυναικών στα έργα του Icart, έχουν ρόλο αισθησιακό, συχνά ερωτικό, όμως σχεδόν πάντοτε εμποτισμένο με στοιχεία χιούμορ, αποδίδοντας εκφράσεις χαράς, έκπληξης, φόβου ή πάθους στο πρόσωπό τους.

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε το:

Comments