Εξαιρετικές περιγραφές, καταρράκτες συναισθημάτων διαμέσου ηχηρών εικόνων. Τούτο το βιβλίο θα χαρίσει στον αναγνώστη ένα όμορφο ταξίδι στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής. Εκεί όπου το μεγαλείο και η υπερβατική δύναμη του έρωτα και της ευγένειας γίνονται η σωσίβια λέμβος υπάρξεων που παραπαίουν στην δίνη της μοίρας, της ζωής, των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών.

Ένα τρυφερό διήγημα που αγγίζει βελούδινα τις ψυχές εκείνες που τολμάνε ν’ αφεθούν στην συντροφικότητα, να εμπιστευθούν και να παραδοθούν στο απρόσμενο κάλεσμα της εσωτερικής ολοκλήρωσής τους, στην πηγή της υπόστασής τους, στο σφιχταγκάλιασμα της ζωής με την ευτυχία βαδίζοντας άφοβα το δρόμο εκείνο που οδηγεί στην μια και μοναδική οδό που λέγεται αγάπη η αέναη και ζωοφόρος ευτυχία.

της Κατερίνας Καρύδη

Τίτλος : Ο ερωτευμένος Πολωνός

Συγγραφέας: Μάρω Βαμβουνάκη

Εκδότης: Ψυχογιός

Περιγραφή:

Μια διάσημη ηθοποιός του θεάτρου εξαφανίζεται λίγο πριν από την παράσταση του «Καλοκαίρι και καταχνιά» που πρωταγωνιστούσε. Οι έρευνες της αστυνομίας, των συγγενών, των τηλεοπτικών εκπομπών, δεν οδηγούν πουθενά. Έχει αυτοκτονήσει; Τη δολοφόνησαν; Η μια τυχαία συνάντηση με έναν άντρα από την Πολωνία τη μεταμόρφωσε και τον ακολούθησε πολύ μακριά απ’ τη ζωή που μέχρι τότε ζούσε; Η επιτυχία και ο βαθύς έρωτας, το ταλέντο και η θηλυκή φύση. «Η φανερή ιστορία» μιας γυναίκας που όλοι γνώριζαν, και «Η κρυφή ιστορία», η μυστική, που μόνο εκείνη και εκείνος ξέρουν. Δυο επίπεδα ύπαρξης που απομακρύνονται, το ένα πιο αληθινό από το άλλο.

«Εγώ νομίζω πως γεννήθηκα για να διαβάζω και να γράφω μυθιστορήματα. Δεν υπάρχει τίποτα που να με σαγηνεύει τόσο… Τα τελευταία χρόνια, μπαίνοντας στη σίγουρα ελκυστική ατμόσφαιρα της ψυχανάλυσης, με κυρίευσε η επιθυμία να μοιραστώ με όσους ενδιαφέρονται τις εμπειρίες και τις διαπιστώσεις που μάζευα. Έτσι φτιάχτηκε το 2006 ο «Παλιάτσος και η Άνιμα», και ακολούθησαν τα άλλα τρία αυτού του είδους. Όμως, όταν με μια αφορμή άρχισα πάλι να γράφω την περιπέτεια του «Ερωτευμένου Πολωνού», να τριγυρνώ με τη Ρωξάνη και τον Γιάτσεκ σε ζωές και δρόμους και ώρες άλλων, ξαναθυμήθηκα πως τίποτα δεν είναι έτσι μαγικό, τόσο αληθινό σαν το ψέμα του μύθου, τόσο απρόβλεπτο σαν πεπρωμένο, όσο να βυθίζεσαι σε μυθιστόρημα. Είχα έξι χρόνια να το ζήσω και η λαχτάρα που με πλημμύρισε ερχόταν από πολύ παλιά. Γιατί στο μυθιστόρημα χάνεις τον έλεγχο προσώπων και πραγμάτων, η δίνη μιας ιστορίας χαρακτήρων είναι έξω από σένα και τα δικά σου σχόλια. Πλάθεις και πλάθεσαι, σχεδιάζεις αλλά σου δραπετεύουν, κι αυτό είναι ένα παιχνίδι ζωτικό και αναντικατάστατο. Κλειδί για να μπαίνεις και να ζεις περισσότερες ζωές απ’ τη δική σου. Καταντάει για μένα εμπειρία τοξική!»

(Μάρω Βαμβουνάκη, για τον «Ερωτευμένο Πολωνό», στο περιοδικό των εκδόσεων Ψυχογιός)

Μοιραστείτε το:

Comments