Είναι πολύ όμορφο το χωριό του Άι Βασίλη στην περιοχή μας! Στολισμένο, χαρούμενο, πολύχρωμη κυψέλη που βουίζει από τα γέλια και τις φωνούλες των μικρών παιδιών. Εκεί είδα την Αννούλα που περιχαρής στροβιλιζόταν στο καρουζέλ, τον μικρό Γιαννάκη που κρατούσε μια ολόκληρη σακούλα με ζαχαρωτά, την Μαιρούλα που ως εκκολαπτόμενη Καταρίνα Βιτ στροβιλιζόταν πάνω στον πάγο, τον Πετράκη που τρισευτυχισμένος πόζαρε μέσα στην αγκαλιά του Αϊ Βασίλη και πολλά άλλα παιδάκια που ζούσαν το όνειρο τους.

Όμως στο χωριό του Αϊ Βασίλη, δεν είδα  την μικρή Κατερίνα γιατί ο μπαμπάς της έμεινε άνεργος από το καλοκαίρι και σπάραζε η καρδιά του βλέποντας το ψυγείο αδειανό και σκεφτόταν πως ήταν θέμα χρόνου να μείνουν και χωρίς ρεύμα χρονιάρες μέρες. Δεν είδα τον Θανασάκη που καθόταν θλιμμένος στο παγωμένο του σπίτι και έφερνε στο μυαλό του εικόνες από το παγοδρόμιο που είχε δει περαστικός και σκεφτόταν εκεί τους συμμαθητές του να διασκεδάζουν. Δεν είδα ούτε την μικρή Νανά, γιατί η μαμά της δουλεύει σε μια δημοτική επιχείρηση και έχει να πληρωθεί 10 μήνες. Δεν είδα βέβαια και την Χριστίνα που πριν λίγες μέρες  ο μπαμπάς της έγινε αστεράκι στον ουρανό, και κανενός στο σπίτι δεν περισσεύει χρόνος και διάθεση να την πάει εκεί.

Πολλά ακόμα παιδάκια δεν είδα, και σκέφτομαι πως περισσότερο απ’ όλα λυπημένα είναι  γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν τον λόγο που αυτά δεν μπορούν να πάνε στον τόσο αγαπημένο τους και καλό Αϊ Βασίλη που πάντα λάτρευαν!

Δεν φτάνει που φέτος δεν θα πάει στο σπίτι τους;

Γιατί δεν μπορούν να πάνε ούτε αυτά σ’ αυτόν;
Δεν τα θέλει;
Τόσο κακά παιδάκια ήταν φέτος; Γιατί;
 Μήπως είναι και αυτός άδικος;

Όχι λοιπόν, δεν πρέπει να στερήσουμε από κανένα μα κανένα παιδάκι την προσμονή και την ελπίδα που συμβολίζει για αυτό ο Αϊ Βασίλης, δεν πρέπει. Ο Αϊ Βασίλης είναι το τελευταίο οχυρό της αθωότητας, της παιδικότητας και πρέπει να μην είναι επιλεκτικός στις εμφανίσεις του.

Μπορούμε να βαφτίσουμε λοιπόν αυτά τα χωριά «Χωριά Χριστουγέννων» ή «Πάρκα του Πάγου» ή ακόμα και «Χειμωνιάτικα Πάρκα Διασκέδασης», κάπως τέλος πάντων. Kαι επειδή υπάρχει απαγορευτικό εκεί για πολλά παιδάκια, το μόνο που μπορούμε  να κάνουμε είναι να βρούμε κάποιον τρόπο, ο καθένας χωριστά μάλλον, ώστε ο Αϊ Βασίλης να επισκεφτεί το καθένα απ’αυτα  που δεν είναι στην φετινή λίστα επισκέψεων του. Τέτοια παιδάκια υπάρχουν στη γειτονιά μας, στο σχολείο του παιδιού μας, στο χωριό μας. Και σίγουρα θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανή στην ψυχούλα τους την προσμονή και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο που ίσως(το μόνο σίγουρο δηλαδή) δεν θα είναι το 2012, όμως, αν απογοητευθούν κι αυτά δεν θα έρθει ποτέ.

Ιζόλδη

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε το:

Comments