Η αντίφαση, που είναι ο θάνατος του φιλόσοφου, είναι η ζωή του μυθιστοριογράφου.

Ο Βίτολντ Γκομπρόβιτς (Witold Gombrowicz) ήταν Πολωνός συγγραφέας (γεν. Μαλοστσίτσε, κοντά στο Οπάτοφ, 1904, θαν. Βανς, Γαλλία, 1969).

Ύστερα από σπουδές φιλοσοφίας στο Παρίσι και μια σύντομη θητεία στο δικηγορικό επάγγελμα, δημοσίευσε μια συλλογή από νουβέλλες με τον τίτλο «Αναμνήσεις από τα χρόνια τής ανωριμότητας» (Pamietnik z okresu dojrzewania, 1933). Το μυθιστόρημα Φερντυντούρκε (Ferdydurke, 1938) ήταν εκείνο που έκανε να αναγνωριστεί η πρωτοτυπία τού Γκομπρόβιτς.

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος τον βρήκε στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Αργεντινή, όπου παρέμεινε 23 ολόκληρα χρόνια. Όταν γύρισε στην Ευρώπη (1963), έζησε για λίγο στο Δυτικό Βερολίνο και ύστερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Στις νουβέλλες, στα μυθιστορήματα και στα θεατρικά έργα του, γραμμένα με τη μορφή φιλοσοφικών μύθων και σε μια τεχνοτροπία ρεαλιστική και αλληγορική ταυτόχρονα, ο Γκομπρόβιτς προβάλλει το παράλογο και το γκροτέσκο, αντλώντας παράλληλα από τον πλούτο του πολωνικού μπαρόκ. Από το Ferdydurke ακόμη παρουσίασε τον άνθρωπο ως ένα ον προκαθορισμένο από την απουσία ακριβώς κάθε προκαθορισμού, που καταπιέζεται από τους τύπους και τις συμβατικότητες της κοινωνίας.

Ζώντας μόνος για λόγους αρχής, βασανιζόμενος από έναν σεξουαλισμό που φτάνει τον σαδισμό και καταδιωκόμενος από την ιδέα του θανάτου, ο άνθρωπος του Γκομπρόβιτς επιβεβαιώνει την κρίση του σημερινού πολιτισμού και οικοδομεί το υπερχρονικό και πάντα απροσπέλαστο όραμα της ελευθερίας του. Πολύ κοντά στον σαρτρικό άνθρωπο, είναι επίσης πιο πεσιμιστής και πιο αναρχικός.

Η ίδια αυτή φιλοσοφία ζωής διαποτίζει και τα μυθιστορήματα του Γκομπρόβιτς, όπως τα: Υπερατλαντικός (Trans-Atlantyk, 1953), Πορνογραφία (Pornografia, I960), Κόσμος (Cosmos, 1965), καθώς και τα θεατρικά του, όπως: Υβόν, πριγκίπισσα της Βουργουνδίας (1938), Γάμος (Stub, 1953), Οπερέτα (Operetka, 1966) και, τέλος, το Ημερολόγιό του (Dzien nik, 1953-1969).

 Την ίδια μέρα γεννήθηκε ο Louis Armstrong

Διαβάστε επίσης:

Μοιραστείτε το:

Comments